Volgens het teameffectiviteitsmodel van Hackman zijn er 5 factoren die van belang zijn om een succesvol team te zijn. Door dit model te gebruiken, kunnen leiders hun team zo structureren en sturen zodat het een meer effectiever geheel wordt. Ondersteund door uitgebreid onderzoek en echte teamervaringen hebben Hackman, Wageman & Lehman een vragenlijst opgesteld die de factoren kunnen blootleggen.

De vijf factoren van teameffectiviteit

Echt team
Over het algemeen kan worden gezegd dat er 4 essentiële factoren zijn die besluiten of een team echt is of niet. Dit zijn teamtaken, vastgestelde grenzen, het niveau van autoriteit binnen het team en de stabiliteit van leden na verloop van tijd. Bij een echt team voelt ieder lid zich gebonden en heeft iedereen een duidelijk idee van wie er is het team zit, weet iedereen hoe ze vorm moeten geven aan eigen werkzaamheden en heerst er een vorm van stabiliteit tussen de leden. Het hangt ook het type taak af die het team heeft, of het nu persoonlijke of gedeelde, onafhankelijke of onderling afhankelijk zijn.

Structuur aanleggen
De structuur van een team is als een schelp om het team heen, en is een bouwsteen voor een effectief team. De componenten van een teamstructuur zijn de vorm van de taak, de teamcompositie en de normen van het team. De vorm van de taak is een belangrijke factor aangezien het de kenmerken moet hebben om een gevoel van motivatie te stimuleren, te identificeren, en zingeving van de taak moet uitdrukken (Hackman & Oldham, 1980). De samenstelling van een team moet zo zijn dat leden individueel sterke taakvaardigheden hebben en goede interpersoonlijke vaardigheden. Daarnaast moet het team bestaan uit het juiste aantal teamleden met een goede hoeveelheid heterogeniteit. Daarnaast moet een team goede normen hebben en een kracht uitstralen.

Boeiende instructies
Een andere zeer belangrijke factor in het creëren van de fundamenten van een succesvol team is ervoor te zorgen dat teamleden een overtuigend gevoel hebben van de instructies die gegeven zijn. Dit betekent dat een taak duidelijk, uitdagende, motiverend en energiek wordt geschetst. De instructies moet zo worden opgesteld, dat wanneer tussenevaluaties niet geheel duidelijk zijn, men wel weet naar welk doel men werkt.

Ondersteuning van de organisatie
Bovenstaande 3 factoren zijn de basis voor een goed team, maar men moet vervolgens ook worden ondersteund door de organisatie. Dit zou de organisatie kunnen doen door bijvoorbeeld te belonen bij goed presteren. Maar ook kan er gedacht worden aan de invulling van de wens van een benodigd informatiesysteem of het bieden van een opleiding. Het team moet van de organisatie toegang krijgen tot voldoende materiële middelen die nodig zouden zijn om hun werk uit te voeren.

Coaching door een expert
De laatste, maar misschien wel de meest treffende factor om een team effectief te maken is teamcoaching. Dit bevat meerdere subfactoren, zoals de beschikbaarheid en de hulpvaardigheid van een coach, de focus ten opzichte van de activiteiten van de teamleider, het type en de timing van de geboden coaching geboden en het niveau van peer-coaching tussen de teamleden. Dit is de sleutel voor het creëren van een superlatieve teamprestatie. Door de coach wordt tijd besteed aan de verbetering van het team op het gebied van taakprocessen, verbetering van goed gedrag, verbetering van interpersoonlijke relaties en interventies die helpen.

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.