Vertrouwen, dat doe je niet zo maar.

Vertrouwen op je oudersAnderen vertrouwen. De een doet dat makkelijker dan de ander, hoe kan dat.


Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen voor een deel uit je persoonlijkheid voort komt. Mensen die tobben en angstig zijn aangelegd, durven minder snel een risico te nemen en dus ook minder op anderen te vertrouwen.


Verder hebben eerdere ervaringen invloed op onze mate en intensiteit in het vertrouwen in anderen. Onze ervaringen met onze ouders of andere relationeel belangrijke mensen in onze jeugd leggen de basis in onze jeugd. Als zij betrouwbaar, zorgzaam en integer waren, dan projecteren we dat in de toekomst sneller op anderen. Op latere leeftijd wordt dit basisvertrouwen verhoogd of verlaagd door zowel positieve als negatieve ervaringen. Naarmate we ouder worden en onze ervaringsniveau stijgt, neemt ook het vertrouwen in anderen meer toe.


Ook onze eigen betrouwbaarheid naar anderen toe speelt een grote rol. We projecteren onze vertrouwen op anderen in vergelijkbare situaties. Als je zelf coöperatief, sociaal en vriendelijk bent ingesteld, vertrouw je anderen sneller.


Het vertrouwen wordt versterkt of verzwakt door onze emoties. En alcohol versterkt emoties waardoor het vertrouwen nog verder wordt versterkt of verzwakt. Ben je boos of angstig dan wantrouw je sneller. Ben je blij en optimistisch dan vertrouw je sneller.


Laat meer berichten zien

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.