Met relatietherapie worden psychologische instrumenten en technieken ingezet om uiteenlopende relatieproblemen inzichtelijk, concreet en meetbaar te maken zodat je er samen – onder begeleiding van een relatietherapeut – praktisch en strategisch aan kunt werken.

Hoe werkt relatietherapie
Om problemen in de relatie aan te pakken is het noodzakelijk om langdurige patronen inzichtelijk te maken en stapsgewijs te doorbreken.

Een relatietherapie-traject begint met het helder maken van het probleem. Onze relatietherapeut weet logischerwijs niet precies wat er aan de hand is en gaat door middel van het vragen stellen op verschillende niveau’s (praktisch, invloeden, waarden, normen, conflicten etcetera) inzicht krijgen in de verschillende mechanismen.

Het verwoorden wat er speelt is vaak al een stap te ver voor veel mensen. De relatietherapeut is hier juist in gespecialiseerd en stelt veel vragen. Naast het doorvragen krijgen jullie opdrachten en/of vragenlijsten mee zodat jullie daar thuis aan kunnen werken. Soms worden opdrachten gegeven aan jullie om samen uit voeren, of opdrachten welke een van jullie beiden moet uitvoeren.

Voorbeelden van opdrachten:
- turven hoe vaak je een bepaalde uitspraak doet
- schrijf een brief
- maak een moodboard
- bedenk eens wat belangrijk voor je is in je leven
- noteer frustraties en of wensen
en zo nog veel meer soorten opdrachten. Uitsluitend worden uitsluitend de meest relevante opdrachten (voor jullie situatie) gegeven.

Onze ruim ervaren relatietherapeut heeft in de loop van de afgelopen 16 jaar zeer veel soorten opdrachten gegeven en besproken.

Er is niets zweverig of vaag. Alles wat wordt gezegd, verteld, gedaan, gevraagd en besproken heeft een doel. Jullie doel … om er samen uit te komen en om weer samen verder te kunnen.

Als gevolg van de sessies, opdrachten en inzichten leer je technieken om problemen aan te pakken en voor te blijven.

In relatietherapie leren partners onder meer om:

  • effectiever en beter met elkaar te communiceren, zodat ze op goede manier kunnen aangeven wat ze van elkaar willen of nodig hebben;
  • zichzelf en hun partner beter te leren kennen, waardoor ze inzicht krijgen in hoe hun partner denkt en hoe relatieproblemen zijn ontstaan. Hierdoor kunnen ze in de toekomst betere keuzes maken;
  • signalen te herkennen om minder snel in een destructieve ruziespiraal of ‘veenbrand’-situatie gezogen te worden
  • op een efficiëntere manier steun en emotionele bevestiging aan elkaar te vragen.

Voor jij of jullie beiden zover zijn is het van groot belang om eerst langdurige negatieve patronen te doorbreken. Als jullie al lang ruzie maken rondom een bepaald thema, is de kans groot dat jullie in een Negative Sentiment Override (NSO) zitten. De negatieve gevoelens kleuren dan zo sterk de realiteit dat zelfs pogingen om het goed te maken worden gezien als een aanval. Met bepaalde oefeningen wordt deze mindset gereset zodat je elkaar weer opnieuw kunt ‘ontmoeten’.
In het beste geval leer je hierdoor je partner en jullie relatie te herwaarderen en lukt het om een frisse (her)start te maken.

Neem contact met ons op of maak een afspraak voor oriëntatie tijdens een kennismakingsgesprek.

Laatste pagina update: 31 Oktober 2023

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.