Wat kost relatietherapie

U merkt in uw relatie dat een aantal dingen niet goed gaan, misschien bent u uit elkaar gegroeid of heeft uw partner geen aandacht meer voor u. U overweegt relatietherapie en u vraagt zich af wat relatietherapie kost.

Wat kost relatietherapie
De kosten voor relatietherapie zijn afhankelijk van de complexiteit van jullie vraagstuk(ken) in combinatie met de waarde die je hecht aan jullie relatie. De kosten voor relatietherapie staan in verhouding tot hoeveel je voor jullie relatie over hebt. Jij bent de enige die kunt besluiten hoeveel je in jullie relatie wilt investeren en hoeveel waarde je hecht aan jullie relatie.

De overweging om te investeren (tijd, aandacht, geld) in relatietherapie is vaak een overweging tussen alle kosten van een ongelukkige relatie en alle gevolgen ervan versus de kosten en opbrengsten van relatietherapie. Dat is per persoon afhankelijk.

Vanuit elk moment in de relatie weeg je af:
 • Een gelukkig leven samen; Dit wil iedereen en geeft ruimte om liefde te geven en te ontvangen en samen een leuke tijd te kunnen ervaren. Je doet samen leuke dingen en misschien hebben jullie de wens en de mogelijkheid om het gezinsleven uit te breiden. Als je 80 jaar bent kijk je terug en zou het mooi zijn als je met leuke gedachten en mooie ervaringen/ herinneringen terug kijkt.
 • Een minder fijne of ongelukkige relatie; Leven in een minder fijne of ongelukkige relatie is voor niemand fijn. Je kunt vanuit een minder fijne of ongelukkige relatie een keuze maken uit:
  • Doorgaan in de huidige situatie en houden wat je hebt of
  • De situatie aanpakken en de relatie te verbeteren of mooier te maken door middel van relatietherapie. Dit laatste werkt uitsluitend onder deskundige begeleiding van een goede ervaren relatietherapeut. Door de kans van slagen van relatietherapie te kennen kun je overwegen of het zinvol is om (extra) in jullie relatie te investeren. De kosten voor relatietherapie zijn heel uiteenlopend (tussen € 300,- en € 750,- per persoon). Het een en ander is afhankelijk van jullie drijfveer, de complexiteit en wellicht niveau van jullie conflict. Maak direct een afspraak om inzicht te krijgen in de kans van slagen.
  • De relatie beëindigen door middel van scheiden. Mocht voor een van jullie al duidelijk zijn dat jullie relatie beëindigd moet worden, kun je het regelen:
   • via advocaten. Je kunt in deze situatie beiden een advocaat in de hand nemen. De kosten voor scheiden via een advocaat kunnen behoorlijk oplopen (tot in uiterste gevallen zelfs tot € 35.000,- per persoon). Hierbij geldt hoe meer conflicten en onenigheid hoe hoger de kosten. Via de advocaat ligt de nadruk uitsluitend op het juridisch ontbinden, financiële verdeling van jullie vermogen en zakelijke vastlegging van afspraken rondom de kinderen.
   • via mediation. Goede mediation krijg je bij een ervaren mediator bij een erkend mediationbureau waardoor de scheidingskosten lager uitvallen.
    • met aandacht voor de kinderen. De kosten van scheiden via een mediator, waarbij het voor de kinderen goed geregeld is, zijn heel uiteenlopend (tussen € 1.500,- en € 2.500,- per persoon bij een 50/50 verdeling van de kosten) en afhankelijk van de complexiteit en niveau van jullie conflict. Tijdens deze mediation geldt dat meer toekomstgericht wordt gewerkt, de belangen van de kinderen voorop staan en dat jullie bij voorkeur conflictloos ieder jullie eigen leven kunnen gaan leiden. Alles wordt zowel juridisch, zakelijk en voor de kinderen goed geregeld vooral is er aandacht voor de emotie en worden jullie goed geïnformeerd over de toekomst en kunnen jullie daardoor duurzamere keuzes maken;
    • zonder aandacht voor de kinderen. Mocht bij jullie scheiding geen sprake zijn van kinderen dan kunnen jullie denken aan een lager bedrag.(tussen € 800,- tot € 1.250 per persoon bij een 50/50 verdeling van de kosten) en afhankelijk van de complexiteit en niveau van jullie conflict.
Waar je ook voor kiest, het gaat er om dat jullie een minder gelukkige of ongelukkige relatie achter jullie laten.


De financiering van relatietherapie
De regering heeft in 2013 besloten dat relatietherapie niet meer onder de basisverzekering valt. De overheid meent dat partners zelf de relatieproblemen hebben gecreëerd. En dat de gemeenschap er niet voor is om dit op te lossen.
In de praktijk leert het dat gemiddeld 8 gesprekken nodig zijn voor een succesvol traject. Sommige relatietherapie-trajecten blijken minder complex waardoor wordt volstaan met circa 3 à 4 gesprekken. In relatietherapie-trajecten met wat meer complexe vraagstukken/ situaties komt het soms voor dat meer dan 12 gesprekken nodig zijn.

Relatietherapie en vergoedingen
Fiscaal: De overheid komt partners fiscaal tegemoet. Zo is het in sommige gevallen mogelijk om ziektekosten af te trekken van de belastingen.
Werkgevers: Daarnaast is het ook tot werkgevers doorgedrongen dat werknemers met problemen niet altijd optimaal presteren. Daarom zijn zij soms bereid de therapie (of een gedeelte daarvan) te vergoeden.
Aanvullende zorgverzekering: Verder kun je soms via een aanvullende zorgverzekering (als je die hebt afgesloten) een klein bedrag declareren. Het een en ander is afhankelijk van hoeveel je van je jaarbedrag opgebruikt hebt. Als je het maximale jaarlijkse bedrag al vergoed hebt gekregen (bijvoorbeeld voor consulten bij een homeopaat, body stress release, chiropractie, counseling, EMDR therapie, gestallt therapie, hapnotherapie, homeopathie, hypnotherapie, natuurgeneeskunde, osteopathie, regressietherapie etcetera) dan is het betreffende budget al snel op. In alle gevallen is het niet meer dan tegemoetkoming in de kosten van een relatietherapie traject. Een volledige vergoeding bestaat niet. Je betaalt altijd een groot deel zelf. Lees op zorgwijzer.nl meer over vergoedingen in de kosten voor relatietherapie.

Vier tips voor het beperken van de kosten van relatietherapie
 • Een ervaren relatietherapeut verdient zichzelf terug. Je hebt namelijk minder sessies nodig en de effectiviteit is vele malen groter. Hij zorgt ervoor dat je in korte tijd samen verder komt.
 • Let op dat de aanbieder dit als professional binnen een bedrijf of praktijk doet. De andere aanbieders, die ‘het erbij doen’ hebben weinig ervaring of een eenzijdige insteek. De yogadocenten, tantra-coaches, communicatiedeskundigen, dansdocenten, masseurs en anderen doen relatietherapie soms naast hun hoofdwerkzaamheden. Soms voor een opvallend laag tarief.
 • Kies voor een relatietherapeut met een visie. Hij moet uit kunnen leggen wat zijn werkwijze is.
 • Als je zelf veel investeert en hard aan de slag gaat (tijdens het relatietherapie traject), betaalt zich dat altijd terug. Je kunt eerder nieuwe verworvenheden in je eigen leven integreren. Door je in te zetten bespaar je jezelf en je partner eindeloze gesprekken.

Neem contact met ons op of maak een afspraak voor oriëntatie tijdens een kennismakingsgesprek.

Laatste pagina update: 17 Augustus 2021

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.