RET | Rationeel Emotieve Therapie

RET ofwel Rationeel Emotieve Therapie heeft als belangrijk kenmerk dat ons rationele - Ik - flexibel is. Het stelt ons in staat om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

RET ofwel Rationeel Emotieve Therapie
RET Rationeel Emotieve Therapie
Daardoor zijn we in staat om gedachten over vertrouwde zaken te herzien en creatief naar nieuwe dingen te kijken. Ons rationele Ik biedt ons de mogelijkheid om in deze chaotische wereld orde te scheppen en om ons te richten op die dingen die we belangrijk vinden. Het helpt ons om doelen te stellen en geeft sturing aan ons gevoelsleven. Ons rationele Ik voorkomt dat we ons laten leiden door onproductieve gevoelens, en stelt ons in staat om onze gevoelens in eigen hand te houden. En ten slotte stelt ons rationele Ik ons in staat om een goed evenwicht te vinden tussen onze persoonlijke wensen en verlangens en die van andere mensen. Ons irrationele Ik daarentegen laat zich sterk leiden door aangeboren behoeftes, en is gevoelig voor korte termijn gevolgen. Het zorgt ervoor dat we emotioneel overreageren en kan ons aansporen om te sterk gefocust te zijn op eigen belang of om daar juist helemaal aan voorbij te gaan.

De therapeutische technieken die bij RET worden toegepast zijn allemaal gebaseerd op wat Ellis noemt het ABC model van emoties. Met dat model wordt de samenhang weergeven tussen bepaalde gebeurtenissen (door hem A – activating event genoemd) en onze gevoelens (de C – emotionele consequenties). Onze gevoelens worden vaak wel getriggered door gebeurtenissen, maar worden veroorzaakt door onze gedachten, of meer specifiek onze overtuigingen (B – Belief).
Neem contact met ons op voor meer informatie, om kennis te maken met onze therapeut en jouw/ jullie situatie voor te leggen, voor het bespreken van de therapiemogelijkheden voor jouw/ jullie situatie, als je je afvraagt of een wijze van therapie je gaat helpen of je wilt direct een afspraak maken.

Laatste pagina update: 17 Augustus 2021

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.