Voice dialogue wordt ingezet om de balans tussen de verschillende deelpersoonlijkheden te herstellen. Voice dialoque wordt veel bij relatietherapie ingezet.

Voice Dialogue
Voice Dialogue
Voice dialogue (stemmen dialoog) is de theorie dat iedere persoonlijkheid uit deelpersoonlijkheden bestaat. Elk een uniek deel: het heeft eigen gedrag, gedachten, wensen, gevoelens en bewustzijn. Deelpersoonlijkheden zijn in de loop van ons leven, met name in de vroege jeugd, ontstaan uit noodzaak om te overleven. Zodra je als kind merkt dat bepaald gedrag en gedachtepatronen meer gewaardeerd worden of meer opleveren dan andere, ontwikkel je datgene van je persoonlijkheid sterker. Deze persoonlijkheid wordt je primaire persoonlijkheid. Je andere deelpersoonlijkheden komen op de achtergrond. Ze worden genegeerd, ontkend of zelfs verstoten. Verstoten deelpersoonlijkheden zijn verbonden met negatieve ervaringen en kwetsbaarheid, zoals verdriet, angst voor eenzaamheid, schaamte, schuld of onzekerheid.
Het gevolg is dat je volledig leeft vanuit een of enkele dominante deelpersoonlijkheden. De verstoten delen hebben geen inbreng meer in het dagelijks leven. In een dergelijk geval is sprake van een verstoorde balans tussen de verschillende kanten van je persoonlijkheid.
Verstoten delen verdwijnen niet. Je kunt er niet meer bij en je hebt er geen controle meer over.

Na een geslaagde voice dialogue ben je je weer bewust van je deelpersoonlijkheden en de functies die deze kunnen vervullen. Met dat bewustzijn krijg je de vrijheid om voortaan een keuze maken uit meer gedragingen dan voorheen. 

Voice dialogue kan worden ingezet bij relatietherapie bij relatieproblemen.
Bij relatieproblemen zie je dat de verstoten delen zich op drie manieren in de relatie manifesteren:
  1. De ander veroordelen: Stel je hebt je egoïstische deel verstoten, dan kan je je enorm ergeren aan het deel in je partner dat graag zijn eigen gang gaat en zichzelf vooropstelt. Je bent stiekem jaloers op dit deel van je partner omdat hij zo goed voor zichzelf kan zorgen en dat wil jij eigenlijk ook.
  2. De ander bewonderen: de delen die we in het begin bewonderen in onze partner, kunnen we later irritant en verstikkend gaan vinden omdat het teveel van het goede is geworden. 
  3. Verstoten delen blokkeren ons: Stel dat je je krachtige en egoïstische delen hebt verstoten en deze dus geen aandacht geeft. Met als resultaat dat je minder voor jezelf opkomt. Je gaat jezelf misschien een slappeling voelen en zie je ineens, hoe onterecht ook, bevestiging door gedragingen van anderen. Er is een nieuw deel in je ontstaan, de innerlijke criticus. Dit deel haalt je enorm onderuit. Door zelfkritiek en relatieproblemen raak je depressief.

Om weer met elkaar of een willekeurige ander verbonden te blijven is het van groot belang om hier bewust van te worden. Dit betekent dat een balans gevonden moet worden tussen de primaire en verstoten deelpersoonlijkheden. Als je je er van bewust bent, ben je in staat een keuze te maken welke kracht je van jezelf inzet op (w)elk moment en je meer je doelen bereikt en je lekkerder in je vel voelt als voorheen. Op naar versie 2.0 van jezelf.
Neem contact met ons op voor meer informatie, om kennis te maken met onze therapeut en jouw/ jullie situatie voor te leggen, voor het bespreken van de therapiemogelijkheden voor jouw/ jullie situatie, als je je afvraagt of welke wijze van therapie je gaat helpen of je wilt direct een afspraak maken.

Laatste pagina update: 31 Oktober 2023

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.