Hoe helpen we onze zoon bij zijn studiekeuze

Onze zoon (18) gaat volgend jaar studeren, maar heeft geen idee welke studie. Hij twijfelt aan zijn eigen kunnen, hij weet niet wat hij wil en er is veel maar ook beperkte keuze. Hij is bang om te snel een keuze te maken waar hij spijt van denkt te krijgen. Regelmatig vraagt hij aan ons wat wij vinden dat goed bij hem past. Wij willen onze mening en het beeld dat we van hem hebben wel geven maar niet opdringen. Maar het hem alleen laten uitzoeken, voelt ook niet goed. 

Kunnen jullie ons helpen bij zijn zoektocht?


Zie ook loopbaanbegeleiding

Hoe kan ik leren om mijn eigen grenzen te bewaken?

Hoe kan ik leren om mijn eigen grenzen te bewaken? Misschien is het goed om eerst te kijken waarom het belangrijk voor je is waarom je een grens wilt bewaken. Hoezo wil je het bewaken, betekent dit dat je er vanuit gaat dat iemand je grens aanvalt? Is dit jouw ervaring? Heb je je grens al eens aangegeven? Weet de ander dat ze een grens van je hebben bereikt? 

Zo zijn er meer punten rondom dit onderwerp (en meer) wat tijdens coachingsgesprekken wordt besproken. Afhankelijk van de omstandigheden en aanleiding kan persoonlijke coaching hier voor worden ingezet. 

Ik wil van mijn grote onzekerheid af.

Ik ben op zoek naar iemand die mij kan helpen om van mijn grote onzekerheid af te komen, of in ieder geval sterk te verminderen. Mijn onzekerheid is verergerd in mijn werk en daarom heb ik moeite met solliciteren.


Vrouw, 26 jaar.

I feel confused and lost about my career choice.

I feel confused and lost about my career choice.


project coordinator, 45 jaar.

Waarom kom ik afspraken niet na?

Ik heb moeite me aan afspraken te houden. Mijn man houdt erg van afspraken en houdt zich eraan. Ik ben minder assertief dan mijn man en in sommige situaties botst dat erg.
We krijgen vaak ruzie omdat ik de afspraak niet ben nagekomen.

Ik wil graag weten waarom ik afspraken niet nakom. Het zijn vaak hele simpele dingen. Ik voel weerstand in mezelf, ik vind iets stom of overdreven maar mijn man vindt het super fijn als ik iets doe.

Al langere tijd blijf ik vastlopen in dezelfde patronen

Al langere tijd blijf ik vastlopen in dezelfde patronen. Hier krijg ik zelf steeds meer last van, maar het belemmert mij ook in mijn relatie met mijn vriend, familie en vrienden.
Ik zou graag mijzelf centraler willen zetten, Er meer vertrouwen in hebben dat de keuzen die ik maak ook goed zijn voor mijn omgeving, waardoor ik meer rust ervaar,

Orthopedagoog 45 jaar

Hoe vind ik de balans weer binnen mijzelf?​

Hoe vind ik de balans weer binnen mijzelf?

Het afgelopen half jaar merk ik dat ik tijdens mijn werk beïnvloed wordt door prive-omstandigheden

Gedurende het afgelopen half jaar is binnen het bedrijf bemerkt dat ik beïnvloed wordt door prive-omstandigheden. Uit onderlinge gesprekken blijkt dat zowel de organisatie, als ik sterk de behoefte hebben om hier aandacht aan te schenken. Doelstelling is om mij weer goed 'in mijn vel' te krijgen en privé-zaken, welke belemmerend werken op de werkvloer, aan de orde te brengen zodat ik in staat ben om hier op een juiste manier mee om te kunnen gaan.

Graag ontvang ik handvatten voor beter gestructureerd werken.

Graag ontvang ik handvatten voor beter gestructureerd werken. Secuurder werken om fouten kans te verlagen.

Doordat ik vaak afgeleid wordt in mijn werk, vlieg ik van de hak op de tak wat werkzaamheden betreft. Ik wil beter leren om doelgerichter te werken en hoofd van bijzaken leren scheiden en daarnaast wil ik meer structuur aan brengen in mijn werk.

Ik heb een arbeidsconflict gehad met mijn leidinggevende.

Ik heb een arbeidsconflict gehad met mijn leidinggevende. Omdat ik het gevoel heb dat ik hier vaker tegenaan loop, wil ik graag leren om beter met de eigenschappen om te gaan die tot dit conflict geleid hebben. U kunt hierbij denken aan een open houding/open communicatie in combinatie met weinig tact.

Hoe leer ik beter om te gaan met mijn gebrek aan tact?
Hoe leer ik beter mijn mening te uiten zonder mensen te kwetsen?


Medewerker internationaal bedrijf, man 45 jaar

Ik wil graag mijn communicatie vaardigheden verbeteren.

Ik wil graag mijn communicatie vaardigheden verbeteren. voornamelijk als er problemen zijn die opgelost moeten worden loop ik tegen barrières aan. ik wil graag door ontwikkelen maar door ¨communicatie verstoring¨ ondervind ik hier hinder van, er is een gevoel ontstaan dat er een vergroot glas op mij ligt.


Mede eigenaar nationaal en internationaal bedrijf, man, 39 jaar

Ben mezelf niet meer

Verscheidene klachten waar ik al geruime tijd last van heb. Ben op een bepaalde manier mezelf niet meer: Op zoek naar een doorbraak, nieuwe energie

​In mijn communicatie loop ik tegen problemen aan. Daarbij vind ik het niet makkelijk te weten en kiezen wat ik zelf wil, belangrijk vind, en dit af te stemmen op mijn omgeving.

In mijn communicatie loop ik tegen de onderstaande problemen aan. Daarbij vind ik het niet makkelijk te weten en kiezen wat ik zelf wil, belangrijk vind, en dit af te stemmen op mijn omgeving. Ik twijfel, wil niet de verkeerde keuzes maken. Mijn partner geeft aan dat ik teveel op mijzelf gericht ben en niet omgevingsbewust. Ik voel dit anders, maar denk dat hij gelijk heeft. Om mij heen verlies ik mensen/contacten. Dus ergens doe ik iets niet goed, want dit is niet wat ik wil.

Hoe geef ik de ander ruimte, laat ik mijn negatieve gedachten gang los. - - Hoe zorg ik ervoor dat de ander zijn verhaal kan vertellen en zich gehoord voelt, het niet op mijzelf betrek en daardoor afwijk van het verhaal van de ander.

Hoe blijf ik op meta niveau.

Hoe laat ik de ander weten wat ik wil zonder hem tekort te doen. (oordelen/aanvallen)

Hoe kom ik in beweging, van denken tot handelen.

Hoe geef ik de ander ruimte en laat ik weten wat ik wil zonder de ander tekort te doen

In mijn communicatie loop ik tegen een aantal problemen aan. Ik vind het niet makkelijk te weten en kiezen wat ik zelf wil, belangrijk vind, en dit af te stemmen op mijn omgeving. Ik twijfel en wil niet de verkeerde keuzes maken.

Mijn partner geeft aan dat ik teveel op mijzelf gericht ben en niet omgevingsbewust. Ik voel dit anders, maar denk dat hij gelijk heeft. Om mij heen verlies ik mensen/contacten. Dus ergens doe ik iets niet goed, want dit is niet wat ik wil.

Ik zou graag dmv uw coaching willen leren hoe ik deze punten kan verbeteren.

Ik zit met vraagstukken als:
  • Hoe geef ik de ander ruimte, laat ik mijn negatieve gedachtengang los.
  • Hoe zorg ik ervoor dat de ander zijn verhaal kan vertellen en zich gehoord voelt, het niet op mijzelf betrek en daardoor afwijk van het verhaal van de ander. Hoe blijf ik op metaniveau.
  • Hoe laat ik de ander weten wat ik wil zonder hem tekort te doen. (oordelen/aanvallen)
  • Hoe kom ik in beweging, van denken tot handelen.


Moeder, partner, 40-50 jaar, regio Drenthe

Teamlid minder productief door persoonlijke situatie

Een medewerker van ons team is de afgelopen periode minder prettig ervaren binnen het team. Haar persoonlijke situatie is hier debet aan. Zij kan haar prive niet loskoppelen van haar professionele houding en inzet binnen het team. Graag willen wij haar behouden en willen graag dat u haar begeleid om weer een goed en effectief teamlid te worden.

Teamleider binnen zorginstelling

Assertiviteitstrainer gezocht voor meer weerbaarheid en zelfvertrouwen

Ik merk dat ik erg onzeker ben. Hier loop ik vaak tegenaan tijdens mijn werkzaamheden bij een bouwmarkt. Soms is het ook thuis vervelend.
Ik zou graag meer zelfvertrouwen willen krijgen, zodat ik duidelijker kan zijn en mijn stem meer kan laten horen.
Ik kan dat niet alleen, dus ik ben op zoek naar wat hulp hierbij.


Werkwijze: regelmatig persoonlijk contact

Man, 53, LBO detailhandel


Hulp gevraagd voor assertiviteitstraining

Zou u ons willen begeleiden/ cursus geven in assertiviteit.

Wij zijn een groep aan familie en vrienden die helaas allen werkzoekende zijn. Wij zijn overdag gezamenlijk actief en helpen elkaar. Wij lopen toch tegen wat dingen aan waar we zelf niet uitkomen en daar graag hulp bij hebben. We treffen namelijk dagelijks personen, zowel bij de gemeente, in onze omgeving en ook bij sollicitatie gesprekken waardoor we het gevoel krijgen dat we "het kaas van het brood laten eten". We staan snel sprakeloos of weten gewoonweg onvoldoende te reageren. Ook ontbreekt het ons aan kennis om het gevoel te verminderen dat ze ons te slim af zijn geweest.

We balen hiervan en willen graag begeleiding hierbij.

Show more posts

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.