Stacks Image 676412
Stacks Image 676416
Stacks Image 676420
Stacks Image 676424
Overspannen of burnout zijn kan ons allemaal overkomen.

Overspannen wordt u of een burnout krijgt u juist als u toegewijd bent aan uw werk en hoge eisen aan uzelf stelt u te veel van jezelf vraagt. Bij burnout of overspannenheid geeft het lichaam geeft in toenemende mate waarschuwingssignalen af in de vorm van lichamelijke of psychische klachten. U voelt zich misschien moe, kunt u minder goed concentreren, slaapt slecht of hebt snel last van irritaties of huilbuien. Als u de signalen niet herkent of negeert en de klachten niet serieus neemt, pleegt u op de langere duur roofbouw op uw lichaam. Het is vaak niet gemakkelijk om toe te geven aan de signalen. De druk vanuit de omgeving is hoog en u spant zich extra in om aan alle eisen te voldoen. Toch is het belangrijk dit patroon te doorzien en te doorbreken om te voorkomen dat u daadwerkelijk opgebrand raakt en in burnout terecht komt. Bent u al te lang doorgegaan, dan is het belangrijk om aan de bel te trekken; aarzel niet, want hoe langer u wacht hoe langer het herstel kan duren.

Criteria van burn-out
Men spreekt van een burn-out als aan de navolgende criteria wordt voldaan.
1 Aanhoudende lichamelijke of geestelijke vermoeidheid, bijvoorbeeld snellere vermoeidheid na mentale inspanning dan voorheen of uitputting na relatief geringe inspanning.
2 Twee of meer van de volgende bijkomende klachten:
⁃ spier-, rug-, nek- of gewrichtspijn;
⁃ duizeligheid;
⁃ spanningshoofdpijn;
⁃ slaapstoornissen;
⁃ moeite te ontspannen;
⁃ maagdarmklachten;
⁃ toegenomen prikkelbaarheid
3 Twee van de volgende verschijnselen:
⁃ aanwezigheid cynisme;
⁃ gevoel geestelijk afgestompt te zijn;
⁃ gevoel dat prestaties afgenomen zijn.
4 De klachten mogen niet samenhangen met depressieve stoornis, paniekstoornis of gegeneraliseerde angststoornis.
5 De klachten zijn meestal gerelateerd aan werkomstandigheden.


Afspraak
Voor de behandeling maar vooral het voorkomen van uw burn-out en/of overspanning verschijnselen kunt u bij ons terecht. Als professionele coach begeleid ik u in dit proces. Bel of mail ons voor contact of maak direct een afspraak.

Laatste pagina update: 31 Oktober 2023

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.